Recensie van een cliënt.

Het ging niet meer, ik liep voor de burn out 3 x een halve marathon en daarna was het niets meer.

Ik liep als een “krant” en nog steeds had ik niets door. Langzamerhand kreeg ik meer een meer klachten maar negeerde die gewoon.
Tot ik op een dag last kreeg van een ontzettend moe, slap gevoel in mijn lijf. Ik dacht echt ik stort in. Ik kan niet meer op mijn benen staan, ik voelde tintelingen in benen en armen en alle energie liep uit mijn lijf. Hyperventilatie hoorde ik later van de huisarts, POH GGZ en de bedrijfsarts. Ik had geen idee wat het was, maar dat het goed mis was en mijn lijf mij letterlijk terug floot, dat was duidelijk. Ik kwam in de ziektewet, ging al snel naar de POH GGz en kreeg inzicht in mijn situatie. Een half uurtje wandelen ging met moeite. Ik zat alleen maar op de bank en tuurde voor mij uit.Ervaringsdeskundigen die zelf burn out waren of waren geweest vertelden mij dat dit wel 2 jaar kon gaan duren. Nee, toch!! Niet bij mij?!
Nou mensen geloof mij, dat duurt wel een paar jaar voordat je weer helemaal op krachten bent.

De bedrijfsarts stuurde mij na 8 weken thuis te hebben gezeten alweer de werkvloer op. Uurtjes opbouwen en gewoon maar aanwezig zijn, je moest niet te lang thuis zitten want dan werd de drempel alleen maar hoger en spannender. Dus ik deed mij uiterste best om weer terug te komen op mijn 28 urige werkweek. Blokken van drie weken en steeds ophogen met 2 uren werk erbij. Simpel werk en normaal werk. Ik kon dat met moeite goed volhouden.

Wat ik vooral mocht gaan leren en afleren was; perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, pleasen, nee leren zeggen, hulp vragen aan anderen. Wat dat deed ik allemaal niet.Na ongeveer 5 maanden begeleiding van de POH GGZ geef ik aan meer hulp nodig te hebben. Ik wordt verwezen naar een psycholoog. Daar volg ik EMDR sessies en cognitieve therapie. Dat maakt mijn gezondheid al wat sterker. Maar ik voel dat ik er nog niet ben. En in therapie gaan is ook nog eens hard werken aan jezelf en verandering brengen in jezelf.
Ik kom weer volledig thuis te zitten en leer dan meer voor mijzelf op te komen. Moeilijk en spannend maar ook zeer de moeite waard. Op dit stukje van mijn burn out reis ontmoet ik een vrouw die mij een paar keer wekelijks voetreflexbehandelingen geeft. Ik merk verschil op in mijn geest en in mijn lijf en organen. Dit doet iets met mij. Heel erg langzaamaan kan ik weer wat meer ondernemen. Want dat deed ik ook niet meer, te veel energie kostte mij dat.

Na een periode van wederom 2 maanden thuiszitten, ga ik weer op advies van de bedrijfsarts starten met aanwezig zijn en opbouwen van uren in blokken van 3 weken. Ik wordt sterker en opener in gesprekken naar de leiding. Ik durf mij kwetsbaarder op te stellen, maar ik weet en voel nog steeds dat ik nog niet sterk genoeg ben.

En dan maak ik een afspraak bij de Grietenij.

Ik vind het super spannend allemaal en wacht met zweethandjes op de gang tot ik op wordt gehaald voor mijn eerste sessie. Margriet heeft zonder veel te zeggen al door van welke organen ik last heb. Bijzonder. Ik vertel heel kort iets over mijn situatie en mag plaats nemen op de behandeltafel. En dan maak ik iets bijzonders mee. Bijna niet te omschrijven. Er gaat zo’n kracht door mijn lijf, onbeschrijfelijk. Hier gebeurd iets in mijn lijf, wat ik moeilijk onder woorden kan brengen. Zo rustig en koel ik bij haar aan tafel zat en mijn situatie omschreef, zoveel onrust voelde Margriet in mijn lijf en hoofd omgaan. Tjonge, waar denk jij allemaal wel niet aan, vraagt ze mij. En ik voel een kracht door mijn hoofd gaan, van voren naar achteren. Ach Margriet, ik denk aan zoveel dingen. Daarom slaap ik al meer dan een jaar zeer slecht. ze praat met mij terwijl ik op de tafel lig en ik krijg handvatten om de komende tijd dichtbij mijn eigen persoonlijkheid te blijven.

Ik ga naar huis en ontvang later in mijn mail een overzicht van homeopathische middelen die ik mag gaan bestellen en gebruiken. Over een maand zie ik haar voor een volgende sessie. Ik bestel de middelen en gebruik ze een maand lang. Wanneer ik terug ga naar Margriet, ben ik al vele malen rustiger in mijn lijf en geest. Die middelen doen hun werk, de tekorten die ik lange tijd heb opgebouwd worden dus aangevuld.

Ook die sessie gaat er weer veel kracht door mijn lijf en is de ervaring weer even bijzonder. Zo leer ik stapje voor stapje om beter voor mijzelf te gaan zorgen.
De derde sessie was zeer emotioneel, toen kwam er veel verdriet los. Mijn grootmoeder die inmiddels al 20 jaar overleden is, en waar ik het heel erg lang zeer moeilijk mee heb gehad bracht een bezoek. Er kwam zoveel verdriet los, mijn lijf huilde volledig mee. Dat verdriet heb ik nooit kunnen uiten. Al liggende op de tafel ging het allemaal vanzelf en werd heel goed begeleid door Margriet.

Ik ben al weer veel sterker in het leven gaan staan. Mijn reis van burn out zijn was lang maar erg waardevol. Ik ben zoveel dichter gekomen bij mijn eigen persoonlijkheid. Wie ben ik eigenlijk en wat wil ik dan. Waar kan ik van houden en van geniet en wat wil ik absoluut niet tegenkomen in dit leven? Margriet heeft mij al veel sterker met beide benen op deze wereld gezet. Ook nare situaties zal ik in de toekomst veel beter aan kunnen.

Ik gebruik de homeopatische middelen nog een poos. En ga over een tijd weer bij Margriet op bezoek voor een volgende sessie. Het gaat in ieder geval al stukken beter met mij.
Het enige wat ik nog weer graag zou willen; is slapen op eigen kracht. Burn out duurt dus wel een hele tijd, en is een kwestie van jezelf de tijd geven om te herstellen. Je kunt je lijf niet langer maar drijven tot meer en meer, je lijf neemt de regie dan vanzelf over. En dan moet je toegeven dat het kaarsje op is. De batterij is leeg. Maar het komt altijd weer goed. Ik heb in ieder geval zeer veel gehad, en nog steeds, aan de behandelingen van Margriet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *